Reden 1

Reden 1

Mooie meubels Read more >>

Reden 2

Reden 2

Uniek uiterlijk Read more >>

Reden 3

Reden 3

Speciaal aangepast op jouw eisen en wensen Read more >>

Reden 4

Reden 4

Altijd aanpasbaar op jouw huis Read more >>

Reden 5

Reden 5

Hip maar ook tijdloos Read more >>

 

Met welke materialen kan ik de kruipruimte isoleren?

Steeds meer Belgen kiezen ervoor om hun kruipruimte te voorzien van kruipruimte isolatie. Het grote voordeel hiervan is dat vochtproblemen rondom het vloeroppervlak, vervelende geuren en vochtoverlast kunnen worden opgelost. Maar daarnaast levert het isoleren van de ruimte onder de woning ook een positieve bijdrage op, op het gebied van het duurzaamheid. Klinken deze voordelen je als muziek in de oren? Dan is dit artikel iets voor jou. We bespreken namelijk diverse materiaalsoorten die je bij kruipruimte isolatie kunt gebruiken. Bedenk echter dat bepaalde materiaalsoorten door een specialist dienen te worden aangebracht. Wanneer je dus besluit om voor isolatiemateriaal te kiezen dat je beter niet zelf kunt aanbrengen, dan is het verstandig om een kruipruimte isolatie specialist in te schakelen.

Isolatiematrassen

Isolatiematrassen zijn voor alle verschillende soorten vloerisolatie. Het maakt dus niet uit of je vloer van beton, van steen of van hout is. Een ander voordeel van de isolatiematrassen is dat het vochtoverlast goed tegen gaat. De matrassen zijn eenvoudig aan te brengen en omdat het voorgevormde matrassen betreft hoef je weinig aandacht te schenken aan de juiste verdeling van het isolatiemateriaal. Dit is bij andere materialen waarmee de kruipruimte kan worden geïsoleerd wel een belangrijk onderdeel, wat ertoe kan leiden dat bij een verkeerde verdeling het isolerende effect niet optimaal is.

Piepschuimen chips

Piepschuimen chips zijn gemaakt van gerecycled materiaal dat voor een groot gedeelte uit lucht bestaat. De chips gaan verdamping tegen en voorkomen dat het vloeroppervlak in de kruipruimte opwarmt. Het gevolg hiervan is dat het vochtigheidsgehalte in de ruimte onder de woning daalt en de vloer in de huiskamer minder koud aanvoelt. Omdat het isolatiemateriaal vrijwel niets weegt, is het aanbrengen ervan in de kruipruimte een eenvoudige klus. Vaak hoeft de isolatiespecialist de ruimte niet eens te betreden en kan het materiaal door middel van een blaasbuis in de ruimte onder de woning worden geblazen.

De kruipruimte isoleren met zand

Zand isoleert minder goed dan de eerder besproken isolatiematerialen, maar levert toch een lichte opwarming in de kruipruimte op. Daarnaast helpt een laag zand van enkele tientallen centimeters in de kruipruimte tegen nare geurtjes en vochtoverlast.

Net als bij de eerder besproken piepschuimen chips kan zand het beste worden aangebracht door gebruik te maken van een blaasbuis. Dergelijke machines die het materiaal door de buis de kruipruimte inblazen zijn duur in de aanschaf en daarom is het in de meeste gevallen beter om een isolatiespecialist in te schakelen en de klus door hem te laten uitvoeren. Isolatiespecialisten hebben vaak slechts enkele uren nodig om je kruipruimte te voorzien van een laag zand.

Parels van EPS

Parels die van EPS zijn gemaakt zijn, net als de eerder besproken chips, van piepschuim. Dit materiaal zorgt voor het beste resultaat wanneer ze in een kruipruimte worden aangebracht waarin het vochtgehalte hoog is. Het grote voordeel van EPS-parels is dat ze vochtbestendig zijn, waardoor het materiaal lang mee kan gaan. Evenals bij het aanbrengen van zand en de piepschuimen chips worden EPS-parels in de regel aangebracht door gebruik te maken van de inblaastechniek.

Schelpen

Net als zand hebben schelpen een minder goede isolerende werking dan isolatiematrassen of piepschuimen isolatiematerialen. Echter, zowel zand als schelpen behoren tot de meest milieuvriendelijkste materiaalsoorten om de kruipruimte mee te isoleren. Daarnaast gaan de schelpen jarenlang mee en zijn ze goed om optrekkend vocht tegen te gaan. Ook voor schelpen geldt dat de isolatielaag wordt aangebracht door gebruik te maken van de inblaastechniek. Informeer gerust bij een isolatiebedrijf in Oost Vlaanderen of Antwerpen. 

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er tal van manieren om de kruipruimte te voorzien van isolatiemateriaal. Om te bepalen welk materiaal voor jouw situatie het meest geschikt is, is het dan ook aan te raden om een specialist in te schakelen en daarnaast jezelf goed te informeren over het isoleren van de ruimte onder je huis. Wil je meer informatie over kruipruimte isolatie? Bekijk dan de volgende video over het isoleren van de kruipruimte.